Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wraz z początkiem jesieni w mojej kuchni króluje dynia. W tym przepisie znajdziecie mus z pieczonych pomarańczowych warzyw, a więc z dyni Hokkaido, marchewki, pomarańczowej papryki, batatów, z dodatkiem pomarańczowej kurkumy. O zaletach pomarańczowych warzyw można powiedzieć wiele dobrego,zawarte w nich ß-karoteny opóźniają procesy starzenia. A więc... jedzmy.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 42
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 83
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1093
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 127
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 42
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 83
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1093
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 127
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Składniki
Dynię oczyścić z pestek i pokroić na kilka plastrów razem ze skórką. Marchewkę obrać, paprykę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Główkę czosnku przekroić na pół, batata przekroić na pół. Warzywa ułożyć na wyłożonej papierem blasze, skropić oliwą, posypać ziołami i piec przez ok 40 minut w temp. 180 stopni, do miękkości.
Upieczone warzywa zblendować. Z podanej ilości warzyw wychodzi spora ilość gotowego musu, ja do przepisu wykorzystałam połowę, wyszła solidna porcja dla dwojga. Pozostałą część można wykorzystać np do przygotowania pysznej zupy kremowej.
Do odmierzonego musu dodać mleko kokosowe, dodać przyprawy i podgrzać. Jeśli konsystencja wydaje się za gęsta można dodać trochę dowolnego bulionu lub przegotowanej wody.
Ugotować paczkę tortelloni z grzybami według przepisu na opakowaniu. Podawać z musem z pomarańczowych warzyw, posypać serem typu parmezan.