Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mus (terrina) z łososiem"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 86
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 38
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 232
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5391
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 86
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 38
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 232
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5391
Składniki
Żelatynę rozpuść w 1 szklanki wrzącej wody. Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj. Rozdrobnij blenderem na gładki mus. 4 filiżanki lub małe miseczki wyłóż przezroczystą folią spożywczą i ułóż w nich plastry łososia, jeden obok drugiego, tak aby wystawały poza brzeg naczyń.
Do miski włóż serek homogenizowany oraz śmietanę, ubij mikserem na puszystą masę. Podziel ją na 3 części. Do 1/3 masy dodaj 1 łyżeczkę chrzanu, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wlej 1/3 żelatyny, wymieszaj, by nie było grudek. Masę wlej do na czyń wyłożonych plastrami łososia. Wstaw do lodówki.
Do drugiej części masy dodaj mus pietruszkowy oraz 1/3 żelatyny, dokładnie wymieszaj. Wlej do naczyń i wstaw do lodówki. Do pozo- stałej masy dodaj chrzan, wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Wlej pozostałą żelatynę, wymieszaj by nie było grudek.
Przelej na zastygłą masę pietruszkową, przykryj wystającymi plastrami łososia. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem wyjmij terrinę z naczyń i przełóż na półmisek.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 160 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie