Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tą wersję curry znalazłem na zajadam.pl, polecam zarówno to aromatyczne danie, jak i cały blog ;-)
Następny pomysł na zapiekankę warzywną na obiad czy kolację.
Odsłon: 156
Przepis dnia
Moje ulubione kluski śląskie i to z dziurką. Dziurkę robię dla tego że podoba...
Odsłon: 4245
Polecam kluski śląskie w wersji z posiekanym koperkiem ( można drobno posieka...
Odsłon: 125
Wzbogacony o smak orzechów sos beszamelowy nadaje się do zapiekanek warzywnyc...
Odsłon: 431
Następny pomysł na zapiekankę warzywną na obiad czy kolację.
Odsłon: 156
Przepis dnia
Moje ulubione kluski śląskie i to z dziurką. Dziurkę robię dla tego że podoba...
Odsłon: 4245
Polecam kluski śląskie w wersji z posiekanym koperkiem ( można drobno posieka...
Odsłon: 125
Wzbogacony o smak orzechów sos beszamelowy nadaje się do zapiekanek warzywnyc...
Odsłon: 431
Składniki
Cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju, najlepiej w garnku o grubym dnie lub na dużej patelni.
Do cebuli dodajemy garam masalę i smażymy chwilę, aż zacznie pachnieć, wtedy dodajemy kurczaka pokrojonego w dość drobną kostkę. Jeżeli nie mamy przyprawy garam masala, to możemy dodać zwykłego curry w proszku. Smażymy często mieszając.
Do podsmażonego kurczaka dodajemy płatki migdałów oraz drobno posiekany imbir, a po kilku minutach dolewamy pomidory, przykrywamy garnek i dusimy ok. 30 minut.
Pod koniec duszenia dodajemy masło, a jak się rozpuści, to również sok z połowy cytryny i sól do smaku.
Na koniec dodajemy jogurt, wcześniej nieco go hartując, czyli najpierw jogurt mieszamy z 2-3 łyżkami sosu, a potem wlewamy do garnka, mieszamy i danie gotowe. Podajemy z ryżem. Smacznego !!! ;-)