Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mięsne kuleczki w ziołach i sezamie"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1058
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1058
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Składniki
Pieczywo tostowe namocz w zimnej wodzie. Po 3 min dokładnie odciśnij na gęstym sitku. Czerwone cebule obierz, opłucz i bardzo drobno posiekaj. 1/3 odłóż do dekoracji kuleczek.
Wszystkie świeże zioła opłucz pod zimną bieżącą wodą, osusz. 1 gałązkę rozmarynu potnij na kawałki i odłóż do dekoracji. Z pozostałych ziołowych łodyżek poodrywaj listki i je posiekaj.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Mięso mielone przełóż do miski. Wbij jajko, dodaj odciśnięte tosty, posiekaną cebulę, suszone zioła prowansalskie, musztardę oraz przeciśnięty czosnek.
Do składników w misce wsyp sól i pieprz (do smaku). Wyrób ręką jednolitą masę. Zwilż dłonie wodą i uformuj nimi z masy małe kuleczki (powinno wyjść ok. 24).
Na jeden płaski talerz wysyp sezam, na drugi – posiekane zioła. Panieruj w tym kulki i układaj ma blasze przykrytej pergaminem. Piecz 30 min w 175 st. Udekoruj odłożoną cebulką i rozmarynem.
Kulinarna wskazówka
Aby kuleczki z mięsa mielonego były miękkie, delikatne i miały idealny smak, masę wyrabiaj intensywnie i dość długo (ok. 5 min) – by dostało się do niej jak najwięcej powietrza.Źródło: Tina