Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mielone gyros to ciekawe urozmaicenie zwykłych i klasycznych kotletów. W tej wersji są pełne dużej ilości aromatycznych przypraw, a także soczewicy, która łączy wszystko w jedną i pyszną całość. Są tak samo miękkie i rozpływające się w ustach jak te najpopularniejsze w naszych domach, jednocześnie przybliżając orientalne klimaty. Świetnie sprawdzą się także przygotowywane na grillu i będą hitem każdego spotkania roślinnego.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj razem z papryczką, a soczewicę rozgnieć widelcem na papkę. Możesz też wszystkie te składniki umieścić w misie robota kuchennego i wspólnie rozdrobnić.
W misce umieść mięso mielone, cebulę i soczewicę. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i całość dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
W niewielkiej miseczce rozbełtaj jajko do panierowania. Bułkę tartą do panierowania wsyp do głębokiego talerza. Na patelni rozgrzej olej.
Z masy uformuj płaskie kotlety. Maczaj je najpierw w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej. Smaż mielone gyros przez 5-8 minut z każdej strony, do momentu aż w środku będą odpowiednio usmażone.
Kotlety podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem skrobiowym i lekką surówką.