Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mazowieckie placki ziemniaczane z grzybami"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 162
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 209
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 162
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 209
Składniki
Obłożenie: grzyby oczyść (z maślaków usuń skórkę), umyj i dobrze osusz. Cukinie i dymki oczyść, opłucz, pokrój na kawałeczki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć grzyby. Smaż je na dużym płomieniu, aż puszczą sok. Wtedy zmniejsz płomień i duś dalej przez 30-40 minut.
Placki: ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach. Dodaj jajka i mąkę. Przypraw solą, pieprzem oraz szczyptą tymianku. Na patelni rozgrzewaj małe porcje oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta ziemniaczanego. Formuj duże, grubsze placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron.
Do grzybów dodaj pokrojone cukinie. Smaż kilka minut, mieszając. Gdy cukinia ładnie się zrumieni, wrzuć dymki. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Smaż jeszcze chwilę.
Potem grzyby z warzywami rozłóż na plackach. Ew. udekoruj listkami natki. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
ok. 75 minut, 1 porcja ok. 650 kcalŹródło: Tina