Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Marmolada z marakui i pomarańczy z likierem"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 135
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 37
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6526
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 135
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 37
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6526
Składniki
Umyj pomarańcze pod ciepłą wodą, wyszoruj skórkę, a następnie sparz wrzątkiem. Pokrój na cienkie plastry. Przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na noc.
Posyp zalane wodą owoce cukrem i gotuj powoli pod przykryciem ok. godziny, aż cukier się rozpuści, owoce zmiękną, a syrop zgęstnieje. Odkryj garnek i gotuj jeszcze ok. 30 minut. Dodaj miąższ owoców marakui.
Dolej likier pomarańczowy i dobrze wymieszaj. Przełóż do czystych i wysterylizowanych słoików. Przechowuj w chłodnym miejscu. Podawaj jako dodatek do maślanych tostów lub muffinów.
Czas przygotowania: 90 minut + noc, 575 kcal. Koszt ok. 35 zł. 4 słoiki o pojemności 250 g.Źródło: Olivia