Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makrela na ostro z pieca"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Składniki
Makrele sprawić, odciąć głowy, umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę i papryczki (bez nasionek) posiekać.
Z cytryny wycisnąć cały sok, zmieszać go z kolendrą, posiekaną natką pietruszki, czosnkiem, cebulą i papryczkami. Doprawić solą i pieprzem. Powstałą marynatą dokładnie natrzeć makrele (z zewnątrz i w środku) i odstawić je w chłodne miejsce przynajmniej na godzinę.
Limonkę pokroić w plasterki, wetknąć w miejsce, w którym ryby są nacięte. Upiec makrele w folii w temp. 200°C (ok. 20 minut).
Udekorować plasterkami cytryny lub limonki i natką pietruszki. Podawać z ryżem i warzywami gotowanymi na parze.
ok. 85 minut.Źródło: Twoje Imperium