Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowy, aksamitny sos a do tego delikatne kurki! Coś wspaniałego - w niecałe 30 min! :)
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 125
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 146
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 865
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 171
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 97
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 125
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 146
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 865
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 171
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 97
Składniki
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Na patelni z dodatkiem odrobiny oleju przysmażamy boczek pokrojony w drobną kosteczkę. Gdy się zezłoci dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i smażymy kolejne 1-2 minuty.
Następnie dodajemy pokrojony w plasterki ząbek czosnku i smażymy ok minuty. Odlewamy część tłuszczu, który wytopił się z boczku, żeby danie nie było zbyt tłuste.
Dodajemy dokładnie umyte i odsączone z wody kurki. Smażymy co jakiś czas mieszając ok 5 min. Wlewamy 150 ml śmietanki 30%, przyprawiamy pieprzem i dusimy, aż się zredukuje i powstanie sos. Na koniec przyprawiamy bardzo małą ilością soli (pamiętajmy, że boczek jest słony).
Do tak przygotowanego sosu wrzucamy odcedzony z wody makaron i dokładnie mieszamy - makaron powinien być oblepiony sosem.
Na talerzu dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem
Smacznego :)