Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przygotowałam proste, nieskomplikowane ale za to smaczne danie. Robi się je szybko, ale jeszcze szybciej znika z talerza. Danie dla zapracowanych i nie tylko.
garnek, ręcznik papierowy, nóż, głębsza patelnia, praska do czosnku,
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 154
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 154
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Pierś kurczaka oczyszczam z błonek, myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Następnie kurczaka kroję w nieco większą kostkę. Doprawiam przyprawami i skrapiam oliwą, mieszam i odstawiam do przegryzienia na 15 minut (jeżeli mamy czas to możemy na dłużej). Brokuł dzielę na różyczki i gotuję w osolonej wodzie tak aby nie był całkowicie miękki i się nie rozpadał (obgotowuję lekko). Cebulę obieram kroję w kostkę i podsmażam do lekkiego zeszklenia w głębokiej patelni z obranym przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do podsmażonej cebuli dodaję kurczaka i podsmażam około 20 minut mieszając. Całość podlewam śmietanką, dodaję serki topione śmietankowe i mieszam do rozpuszczenia serków i uzyskania jednolitego gładkiego sosu. W razie potrzeby doprawiam pieprzem i solą. Do kurczaka z sosem dodaję ugotowane i odsączone różyczki brokułu (większe różyczki kroję na mniejsze kawałki). Na koniec dorzucam ugotowany makaron penne i delikatnie mieszam . Chwilkę gotuję i gotowe.