Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makaron z kurczakiem"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 128
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 30
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 128
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 30
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Składniki
Pierś umyj, przekrój na pół, oprósz solą oraz pieprzem. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, połóż pierś z kurczaka. Obsmaż na rumiano z obu stron. Zdejmij z patelni, przykryj folią aluminiową, by mięso nie wystygło.
Na tej samej patelni roztop masło, wrzuć cebulę, zeszklij. Wlej śmietankę kremówkę, gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 4-6 min aż sos zgęstnieje, często mieszając. Patelnię zestaw z ognia, wsyp starty ser, dokładnie wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj natkę pietruszki, wymieszaj.
W międzyczasie ugotuj makaron – powinien być al dente, czyli lekko twardawy. Gdy się ugotuje, odcedź. Przełóż z powrotem do garnka, w którym się gotował, dodaj sos śmietanowy i dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerze, na wierzchu rozłóż pokrojone na kawałki mięso.
40 minut. Porcja: 430 kilokalorii.
Aby wzbogacić smak sosu możesz do niego dodać pół łyżeczki skórki otartej z cytryny.Źródło: Świat i Ludzie