Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makaron z bazylią"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27494
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 175
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 201
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1246
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27494
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 175
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 201
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1246
Składniki
Ugotuj makaron w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Pieczarki dokładnie oczyść. Duże potnij. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Boczek pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć pieczarki i smaż 2-3 minuty. Dodaj boczek i cebulę, smaż, aż boczek będzie chrupiący. Dopraw solą i pieprzem.
Wrzuć groszek (nie musisz go rozmrażać). Wlej śmietanę i bulion. Doprowadź do wrzenia. Posyp mąką i stale mieszając gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Bazylię umyj, osusz i oderwij listki. Kilka zostaw do dekoracji, a resztę drobno posiekaj. Dodaj do sosu, wymieszaj i przypraw do smaku. Wymieszaj makaron z sosem. Podawaj ze startym parmezanem i listkami bazylii.
Czas przygotowania: 35 minut 620 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień