Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na makaron w sosie warzywnym, pyszne, wegetariańskie i sycące danie, serdecznie polecam :-)
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 20
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6512
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 148
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1169
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 20
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6512
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 148
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1169
Składniki
1. Na dnie większego garnka rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Cebulę kroimy w kosteczkę, wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz i smażymy do zeszklenia. Sypiemy oregano. następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 2. Pietruszkę i marchewki kroimy w kosteczkę. Pieczarki w plasterki, a papryki w paseczki. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. 3. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy pokrojoną pietruszkę z marchewką. Gdy się przysmażą dodajemy też pieczarki, które odrobinę solimy, pieprzymy i sypiemy oregano. Smażymy, aż pieczarki puszczą wodę i będzie widać, że są podsmażone. W tym momencie możemy też dodać pokrojoną drobno cukinię. 4. Sypiemy mieloną słodką papryką. Następnie dodajemy filiżankę mrożonego groszku (na filmiku dodałam groszek z marchewką). I smażymy chwilkę. 5. Następnie dodajemy różyczki brokuła (najlepiej, jeżeli są podzielone na mniejsze części) i smażymy przez ok. 4 minut. 6. W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron. Wrzątek solimy - 3 łyżeczki soli - makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy al dente. 7. Następnie dodajemy 2 papryki pokrojone w paseczki i smażymy przez 2-3 minuty. 8. Dodajemy pomidory z puszki oraz wlewamy 500 ml passaty pomidorowej. I dusimy przez ok. 3 minuty. Dodajemy pół łyżeczki cukru i sypiemy bazylię. 9. Następnie wlewamy 200 ml śmietanki 30% i ze śmietanką gotujemy przez ok. 2 minuty. Na koniec do sosu dodajemy trochę tartego sera grana padano, szczyptę ostrej papryki i ewentualnie trochę soli. Podajemy posypane tartym serem grana padano, smacznego :-)