Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Makaron w sosie brokułowo-śmietanowym"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 130
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 109
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 130
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 109
Składniki
Makaron gotuję na półmiękko (wg wskazówek na opakowaniu), w osolonym wrzątku z łyżką oliwy. Odcedzam, trzymam w ciepłym miejscu.
Przygotowuję sos: brokuły dzielę na różyczki, gotuję na półtwardo z łyżeczką cukru i szczyptą soli, odcedzam na sicie. Cukinię myję, ścieram na tarce jarzynowej o grubych oczkach. W rondelku rozgrzewam resztę oliwy, dodaję zmiażdżony czosnek oraz cukinię i duszę około 3 minut.
Po tym czasie wlewam śmietankę, dodaję pokrojony serek topiony, startą na tarce mozzarellę oraz brokuły. Mieszając cały czas, gotuję na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serków. Doprawiam sos do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na talerze rozkładam makaron, na niego wykładam sos. Danie podaję od razu po przygotowaniu.
30 min. Porcja kosztuje ok. 4,50 zł. Porcja zawiera ok. 420 kcal.Źródło: Tina