Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makaron pod beszamelem"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 729
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 146
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 729
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 146
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i energicznie wymieszaj. Gdy sos będzie jednolity, wlej mleko, dodaj przyprawy i mieszając, doprowadź do wrzenia.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę wraz z posiekanym czosnkiem. Po chwili smażenia dodaj mięso mielone i podsmaż. Następnie dorzuć pomidory z kartonika, przecier pomidorowy, kukurydzę oraz przyprawy. Całość wymieszaj i smaż około 10-15 minut do częściowego odparowania płynów.
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku i ułóż na dnie dużego naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
Następnie nałóż podsmażone mięso mielone, zalej całość sosem i przykryj kolejną warstwą makaronu. Wierzch oprósz startym serem żółtym.
Przygotowaną zapiekankę piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Alina Waliczek z DzimierzaŹródło: Super TV