Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
włoski smak lata...
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 77
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 105
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 629
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 77
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 105
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 629
Składniki
Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oliwy wg przepisu na opakowaniu (przeważnie około 11 min.). Osączyć i krótko zahartować w lodowatej wodzie. Wrzucić z powrotem do garnka. W czasie gotowania makaronu: na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z pokrojoną w talarki cebulą, gdy nieco zmięknie, wrzucić pokrojoną w cienkie talarki nieobraną cukinię. Chwilę podduszać (można skropić wodą) najpierw bez przykrycia (żeby skórka nie straciła koloru), a później przykryć na kolejną chwilę. Gdy cukinia stanie się szklista (ale wciąż chrupiąca), dodać posiekaną bazylię lub 3 szczypty suszonej. Doprawić solą i pieprzem, wsypać orzechy - podduszać kolejną chwilę delikatnie mieszając. Zalać kremówką, zagotować. W tym czasie makaron będzie już ugotowany, po wrzuceniu go z powrotem do garnka, wlać sos cukiniowo - orzechowy, delikatnie wymieszać i od razu podawać, dekorując porcje na talerzach listkami bazylii, ew. można posypać startym parmezanem.