Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalny przepis na makaron carbonara. W mojej wersji jest bardziej dietetyczny. To danie wegetariańskie.
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 167
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 571
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 65
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1525
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 167
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 571
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 65
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1525
Składniki
Ta tarce z drobnymi oczkami ścieramy ser pecorino i parmezan.
Białka oddzielamy od żółtego. Białka odkładamy - nie będą nam potrzebne. Żółtka przekładamy do dużej miski.
Do żółtek dodajemy starte sery i mieszamy. Trochę sera zostawiamy do posypania makaronu przed podaniem.
W osolonej wodzie gotujemy makaron - al dente.
Gdy makaron będzie już ugotowany, odlewamy 50 ml gorącej wody z makaronu, następnie odcedzamy makaron.
Odlane 50ml wody wlewamy do żółtek z serem i szybko mieszamy, żeby nie zrobiła się jajecznica.
Wrzucamy makaron i energicznie mieszamy za pomocą widelca.
Makaron wykładamy na talerz, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy małą ilością startego sera.
Smacznego! :)