Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Macedoński ajvar"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 153
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 195
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 153
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 195
Składniki
Paprykę przekrój na pół i oczyść. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 200°C przez ok. 30 minut. Gorące strąki przełóż do miski, przykryj je folią. Gdy wystygną, obierz ze skórki. Bakłażany piecz w całości w piekarniku w temp. 180°C przez 50 minut, następnie łyżką wyjmij wnętrze ze skórki.
Wszystkie warzywa wymieszaj i zmiel w maszynce do mięsa na najgrubszych oczkach. Przełóż je do garnka i wlej oliwę. Duś na niewielkim ogniu przez kilka godzin, aby ajvar był gęsty. Pięć minut przed końcem duszenia pastę dopraw solą oraz octami winnym i balsamicznym.Źródło: Na żywo