Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczniejsze niż myślisz!
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 136
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 254
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 383
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 136
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 254
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 383
Składniki
Luzowanie kaczki jest łatwe, szczególnie jak się przetnie skórę na plecach- tylko wtedy jest więcej szycia. Nożem oddziela się mięso od kości. Można wyciąć kości udek a zostawić w pałkach i skrzydełkach, aby zachowały formę.
Tuszkę natarłam wewnątrz solą i pieprzem. Zostawiłam na czas robienia nadzienia, aby smaki przeszły.
Posiekałam wątróbkę w kosteczkę, dodałam sól, pieprz, pokrojone w kostkę jabłko, jajo, bułkę tartą i jajo.
Do prawei zaszytej kaczki włożyłam nadzienie i zaszyłam do końca.
Tuszkę obsypałam solą, pieprzem, chili i majerankiem- jak widać obficie.
Na spód rękawa do pieczenia dałam pokrojone grubo trzy cebule i pozostałe dwa jabłka. Dadzą wilgoć podczas pieczenia i kaczka na pewno będzie soczysta nawet po długim pieczeniu. Chciałam piec 3 h bo zawartość ważyła ponad 3 kg, jednak już po 2,5 pachniała dobrze- zawsze można rozciąć rękaw i sprawdzić. W sumie piekłam 30 min w 190 i pozostałe 2 h w 165 stopniach.
Smacznego :)