Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Łosoś z porami w cieście"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 282
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 4986
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 282
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 4986
Składniki
Umytą pietruszkę ścieram na grubych oczkach. Białą część pora przecinam na krzyż i siekam. Podsmażam na maśle pory z pietruszką. Przekładam do miseczki, aby ostygły i na tej samej patelni podsmażam posolonego łososia obtoczonego w pieprzu i natce pietruszki. Ryba nie może być usmażona „na gotowo” czyli podsmażam ją około 10 minut na mocno rozgrzanym tłuszczu, z obu stron.
Na połowie rozwiniętego ciasta wykładam część przesmażonych warzyw. Kładę łososia, skrapiam go sokiem z cytryny i przykrywam resztą warzyw.
Tak przygotowaną rybę przykrywam ciastem. Brzegi dokładnie zlepiam i przekładam do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią. Całość smaruję roztrzepanym żółtkiem. Piekę w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Pod koniec posypuję papryką i siemieniem lnianym.
<strong>Sandra Siebert z Lubonia.</strong>Źródło: Tina