Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony łosoś norweski w czosnku i cytrynie. Bogactwo smaków, aromatów, wartości odżywczych.
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 141
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 130
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 141
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 130
Składniki
-Płat łososiowy delikatnie myjemy, odsączamy z wody, możemy wytrzeć ręcznikiem papierowym. -Włączamy piekarnik na 200C, potrzebujemy go dobrze nagrzać - 10 min wystarczy.
-Łososia nacieramy tymiankiem, kardamonem i odrobiną soli morskiej
-Zmiażdżony ząbek czosnku układamy wzdłuż i wszerz ryby
-Łososia delikatnie nacieramy oliwą z oliwek (ok. łyżki stołowej). Robimy to dokładnie.
-Łososia układamy w sreberku. Uważajcie by nie rozlać oliwy. Skrapiamy wyciśniętym z plasterka cytryny sokiem, resztę układamy by ryba wchłonęła aromat.
-Zawijamy folię i zostawiamy na 5-10 minut, by aromaty i zapachy się przeszły.
-Łososia wstawiamy na górny, ale nie najwyższy poziom piekarnika. -Czekamy ok. 15-20min
-W międzyczasie smażymy drobno pokrojoną cebulę dymkę razem z pęczkiem i przygotowujemy pieczywo.
-Podajemy z ulubionym pieczywem (na zdjęciu pieczywo typu tortilla). -Dodajemy usmażoną cebulkę. -Smacznego!