Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i tanie danie obiadowe. Domowe łazanki z młodą białą kapustą, kiełbasą i boczkiem. Własnoręcznie zrobiony makaron sprawia, ze danie jest wyjątkowo pyszne. Obiad idealny na każdy dzień tygodnia.
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 63
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 142
Leniwe kluski to zawsze dobry pomysł na szybki obiad, zwłaszcza gdy można je...
Odsłon: 54
Młody bób z suszonymi pomidorami. Dla mnie najlepszy bób to ten ugotowany w s...
Odsłon: 48
To lekka, świeża i pełna witamin sałatka Tabbouleh. Sałatka libańska jest peł...
Odsłon: 86
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 47
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 63
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 142
Leniwe kluski to zawsze dobry pomysł na szybki obiad, zwłaszcza gdy można je...
Odsłon: 54
Młody bób z suszonymi pomidorami. Dla mnie najlepszy bób to ten ugotowany w s...
Odsłon: 48
To lekka, świeża i pełna witamin sałatka Tabbouleh. Sałatka libańska jest peł...
Odsłon: 86
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 47
Składniki
Zrobić makaron: mąkę i szczyptę soli wsypać do miski. Do mąki wbić jajka i całość lekko wymieszać nożem aby składniki zaczęły się ze sobą łączyć, Następnie do miski i jajek powoli dolewać wodę i ręcznie wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto podzielić na mniejsze części i każdą z nich rozwałkować na cieniutki placek. Każdy placek ułożyć na stolnicy lub blacie kuchennym, podsypanym mąką, do przeschnięcia.
W międzyczasie przygotować kapustę: kapustę umyć, usunąć z niej brzydkie liście i pokroić na mniejsze kawałki lub poszatkować. Pokrojoną kapustę wrzucić do garnka, dodać do niej masło, listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i podlać wodą lub bulionem. Kapustę dusić pod przykryciem, do miękkości. Na patelni podsmażyć boczek. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w plastry kiełbasę. Jeśli z boczku wytopiło się mało tłuszczu, całość można podlać odrobiną oleju lub dodać łyżkę masła. Kiedy kielbasa i cebula lekko się podsmażą dodać do nich pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć jeszcze kilka minut, cały czas mieszając. Pod koniec smażenia, na patelnię zetrzeć ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem oraz lubczykiem lub majerankiem. Na sam koniec na patelnie wrzucić ugotowaną kapustę i jeszcze chwilę podsmażyć.
Kiedy ciasto na łazanki juz podeschnie, pokroić je na 1 – 2 cm kwadraty. Patrz film. Gotowy makaron ugotować w osolonej wodzie i ugotowany odcedzić z wody i wrzucić na patelnię z kapustą. Całość dobrze wymieszać i chwilkę podsmażyć. Smacznego!