Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasowiacy żyją na Podkarpaciu w okolicach Tarnobrzega, Leżajska oraz Kolbuszowej. Ich zwyczaje i kuchnia tak mocno wrosły w regionalne tradycje, że bardzo często zapominamy o ich oryginalnym pochodzeniu. W najnowszym odcinku programu "Kuchenne Rewolucje" Magda Gessler postanowiła zapoznać Polaków z tymi smakami, zmieniając Zajazd "Dwa Koguty" w restaurację "Lasowiackie serce". To właśnie w tym odcinku mogliśmy zapoznać się z przepisem na lasowiackie gołąbki z ziemniakami Magdy Gessler - danie zaskakująco proste, a jednocześnie o nieoczywistym smaku. Doskonała propozycja dla tych, którzy lubią tradycję w nieoczywistym wydaniu.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 56
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 67
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 72
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1100
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 256
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 56
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 67
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 72
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1100
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 256
Składniki
Zacznij od przygotowania farszu na gołąbki lasowiackie. Ziemniaki obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej sporo oleju, a następnie przesmażaj je partiami, tak aby zmiękły i się lekko poddusiły, ale nie zrumieniły ani nie stały się chrupiące. Powinny mieć konsystencję purre. Odcedź je z nadmiaru tłuszczu na sitku.
Boczek pokrój w dużą kostkę, a następnie przełóż go na zimną patelnię i zacznij powoli podsmażać do momentu aż powstaną rumiane, chrupiące skwarki.
Cebulę pokrój w piórka, a następnie podsmaż ją na tłuszczu, który wytopił się z boczku. Powinna się ładnie zrumienić, ale nie spalić.
Wymieszaj ziemniaki, skwarki oraz cebulę. Dopraw solą, pieprzem i sporą ilością cząbru. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły i równomiernie rozprowadziły.
Kapustę podziel na liście. Wytnij z nich głąby, tak aby stały się płaskie, następnie każdy liść sparzaj przez kilka minut we wrzątku, aby zmiękł i stał się łatwiejszy do zawijania.
Teraz możesz już zawijać lasowiackie gołąbki z ziemniakami Magdy Gessler. Na środku każdego z liści kapusty układaj porcję farszu, a następnie zawijaj tak jak tradycyjne gołąbki: załóż do środka brzegi, a następnie zwiń ciasną roladkę, zagarniając cały farsz.
Gołąbki lasowiackie smaż na patelni z obu stron, aby nabrały rumianego koloru. Rób to na niewielkim ogniu, aby się nie spaliły. Możesz też zapiec je w piekarniku. Tak przygotowane gołąbki możesz podawać z ulubionym sosem, ale Magda Gessler rekomenduje do nich wyrazisty sos na bazie kiszonej kapusty. Źródło: Kuchenne Rewolucje