Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy moje dzieci usłyszały, że na obiad będzie lazania, bardzo się ucieszyły. Miny im zrzedły, gdy zobaczyły, jaka. Summa summarum bardzo im smakowała :)
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 62
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 80
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1204
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 287
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 62
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 80
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1204
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 287
Składniki
Szparagi umyć, uciąć zdrewniałe końcówki, obrać na 1/3 długości od dołu. Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minuty. Wyjąć i zalać zimną wodą. Zachować 300ml wody po gotowaniu szparagów. Szynkę pokroić w paski.
Cytrynę umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Masło roztopić w garnku, dodać mąkę i cały czas mieszając zrobić zasmażkę. Dolać mleko i wodę po szparagach, gotować ok. 10 minut na małym ogniu, często mieszając. Doprawić solą, pieprzem, gałką, skórką i sokiem cytrynowym..
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Prostokątną formę żaroodporną natłuścić. Na dnie rozsmarować trochę sosu beszamelowego. Położyć pierwszą warstwę makaronu (kolejne warstwy makaronu mogą być podwójne). Potem położyć szynkę i szparagi (wzdłuż długości formy), posmarować sosem i przykryć makaronem. Czynności powtórzyć do wyczerpania składników. Na wierzchu mają znależć się szparagi i szynka przykryte sosem. Posypać serem. Piec 35-40 minut. Smacznego :)