Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lasagne z łososiem"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27457
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 182
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1181
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27457
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 182
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1181
Składniki
Szpinak i krewetki rozmroź. Stop 5 dag masła, oprósz je mąką i krótko zasmaż. Dolej bulion i mleko. Mieszając, gotuj 5 minut, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Pod koniec gotowania wlej wino.
Żaroodporną formę wysmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj 2 łyżki beszamelu i połóż 2 płaty makaronu. Znów rozprowadź 2 łyżki beszamelu i przykryj połową masy szpinakowej. Przykryj 2 płatami lasagne. Po wyłożeniu łososia, ostatnich warstw lasagne i beszamelu sery grubo zetrzyj, wymieszaj i posyp nimi lasagne. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 175o C.
Krewetki oczyść, opłucz i smaż 3 minuty. Dodaj przekrojone pomidory, posiekaną cebulę i czosnek. Na wierzch lasagne wyłóż krewetki w pomidorkach.
Krok po kroku
Filety z łososia opłucz, lekko odciśnij z wody i osusz. Następnie posyp solą, czarnym mielonym pieprzem oraz skrop 2 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny. Jeśli lubisz aromatyczny, intensywny smak ryby, posyp ją specjalną przyprawą.
Rozmrożony szpinak odsącz. Cebule obierz, jedną z nich posiekaj. Na patelni rozgrzej pozostałą łyżkę masła. Zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dołóż szpinak, duś kilka minut. Masę szpinakową przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Drugą warstwę lasagne posmaruj 2 łyżkami beszamelu i przykryj łososiem. Najpierw rozprowadź na nim pesto, a potem znów odrobinę beszamelu. Łososia przykryj 2 płatami lasagne, resztą szpinaku i ostatnią warstwą makaronu. Wyłóż pozostały sos.Źródło: Na żywo