Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć proste połączenie makaronu z serem to wyjątkowo włoskie rozwiązanie, wciąż można je przygotować z polskim twistem. Zamiast świderków, penne czy tagliatelle sięgnij po tradycyjne lane kluski. Zapiekane z parmezanem są szybkim, ale jak sycącym i pysznym obiadem. Wystarczy zaledwie kilka składników i odrobina czasu, żeby podać zaskakujące danie. Lane kluski zapiekane z parmezanem z pewnością zrobią furorę wśród bliskich. To połączenie jednego z ulubionych mącznych dań Polaków z aromatycznym serem, który podkręca smak potrawy. Co ciekawe, takie danie przyrządzano już ponad 100 lat temu. Źródło: pularda.com.pl
Naczynie żaroodporne
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 507
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 171
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 122
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14604
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 48
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 73
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 507
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 171
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 122
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14604
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 48
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 73
Składniki
Przygotuj lane kluski. Mleko przelej do rondelka, wsyp szczyptę soli, przemieszaj i zagotuj. Cały czas mieszając, dosypuj mąkę. Mieszaj, dopóki ciasto nie będzie elastyczne i nie zacznie odchodzić od garnka. Wyłącz palnik i odłóż do wystudzenia.
Do chłodnego ciasta wbij jajka. Zmiksuj masę - tak, aby nie miała w sobie grudek.
W szerszym garnku zagotuj osoloną wodę. Rękaw cukierniczy lub foliowy worek z obciętym rogiem wypełnij ciastem i wyciskaj kluski do gotującej się wody. Powinny mieć nieco podłużny kształt. Prostszym sposobem nakładania ciasta jest użycie dwóch łyżek. Nabierz odrobinę ciasta na jedną łyżkę, a drugą zsuń kluskę do wody. Nie będą miały wydłużonego kształtu, ale jak najbardziej sprawdzą się do tego dania. Gotuj kluski przez chwilkę, dopóki nie wypłyną na powierzchnię. Odcedź.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj je masłem, a następnie ułóż kluski. Polej rozpuszczonym masłem - tak, żeby każda sztuka była nim pokryta. Posyp startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 10 minut. Kluski lane zapiekane z parmezanem podawaj gorące, prosto po wyjęciu.