Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurki duszone w śmietanie"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 154
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 48
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 112
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 154
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 48
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 112
Składniki
Kurki bardzo dokładnie oczyścić i opłukać zmieniając często wodę. Większe grzyby pokroić, mniejsze zostawić w całości.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulkę (nie rumienić!). Dodać kurki, podsmażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu, posolić i przykryć.
Po ok. 15 minutach duszenia powinny puścić sok. Dodać wtedy śmietanę i dusić dalej pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż grzyby będą zupełnie miękkie.
Doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki. Udekorować rozmarynem.
Duszone kurki podawaj z pysznym wiejskim chlebem albo kawałkami bagietki oraz z sałatką pomidorową.
ok. 30 minutŹródło: Twoje Imperium