Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak ziołowo-cytrynowy"
Przygotuj się na kulinarną podróż, której główną atrakcją są kotlety mielone,...
Odsłon: 1347
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 125
Przygotuj się na kulinarną podróż, której główną atrakcją są kotlety mielone,...
Odsłon: 1347
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 125
Składniki
W moździerzu umieść czosnek, oregano, połowę koperku, sok i skórkę cytrynową. Przypraw solą, pieprzem i utrzyj. Dodaj oliwę, wymieszaj. Natrzyj marynatą kurczaka. Przełóż go do miski, przykryj i odstaw na 60 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, funkcja grillowania. Wstaw kurczaka do piekarnika. Piecz 90 minut, obracając go od czasu do czasu, aby równomiernie się zrumienił.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, przykryj i odstaw na 10 minut, aby mięso doszło.
W tym czasie zgrilluj w piekarniku połówki cytryn, aby się lekko skarmelizowały. Podawaj kurczaka posypanego resztą koperku i natką, z połówkami cytryn.Źródło: Olivia