Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak z warzywami"
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 25
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7190
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 39
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 25
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7190
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 39
Składniki
Pałki kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Natrzyj solą, pieprzem, słodką i ostrą mieloną papryką. Cebulki pokrój w kostkę. Opłukany i osuszony szczypior drobno posiekaj. Ziemniaki obierz, opłucz pod bieżącą wodą, każdy przekrój na pół.
W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż mięso, obsmaż z obu stron na rumiano. Wyjmij i przełóż do innego naczynia. Na pozostałym w garnku tłuszczu zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki, tymianek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż mieszając 2-3 minuty. Całość zalej bulionem, podgrzej. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, włóż mięso. Garnek przykryj pokrywką i gotuj ok. 15 minut. Następnie dodaj mrożony groszek, wszystko gotuj jeszcze 10-15 minut.
Na koniec dodaj ugotowane brokuły, wymieszaj i gotuj ok. 5 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Udekoruj listkami bazylii i posiekanym szczypiorem. Podawaj z purée ziemniaczanym, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem.
50 minut. Porcja: 300 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie