Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak z pieca"
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 62
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 38
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 62
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 38
Składniki
Mięso kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem natrzyj starannie solą. Ułóż w naczyniu do zapiekania, obłóż 2 dag masła, podlej kil- koma łyżkami wody, wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut w temperaturze 190 st.
W tym czasie przygotuj sos. Trzy marchewki oczyść, opłucz i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W większym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej pozostałe masło. Wrzuć startą marchewkę, przesmaż. Zalej bulionem drobiowym. Duś około 15 minut.
Rozgotowany sos marchewkowy połącz ze śmietaną. Dopraw do smaku solą oraz mieloną słodką papryką. Ostatnią marchewkę obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Dodaj do mięsa. Zalej sosem.
Całość piecz razem jeszcze kilkanaście minut, aż kurczak będzie miękki, a jego skórka się zezłoci. Przed podaniem posyp ziołami.
Czas ok. 80 min; porcja – 480 kcal, cena 2,40 złŹródło: Świat kobiety