Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak z kaszą gryczaną"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 124
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1710
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 597
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 235
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 124
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1710
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 597
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 235
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Składniki
Umytego kurczaka nacieramy solą z wierzchu i wewnątrz. Boczek kroimy w kostkę, wysmażamy na chrupko.
Jajko mieszamy z mlekiem, dodajemy bułkę, boczek, pietruszkę, migdały (część zostawiamy do dekoracji) i ugotowaną na sypko kaszę gryczaną. Doprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy bułką tartą, mieszamy.
Farszem nadziewamy kurczaka, otwór spinamy np. wykałaczkami. Wkładamy do brytfanny (piersiami do góry), okładamy kawałkami masła, podlewamy wodą i pieczemy do przyrumienienia w temperaturze 180°C. Często skrapiamy tuszkę wypieczonym sosem i raz-dwa razy przewracamy ją na drugą stronę.
Papryki i pomidory kroimy na części. 10 minut przed końcem pieczenia wrzucamy je do kurczaka. Na koniec posypujemy kurczaka pozostałymi migdałami i pietruszką.
Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji około 3,10 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 523 kcal Białko: 17 g, Tłuszcz:47 g, Węglowodany: 70 gŹródło: Rewia