Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak z fasolką szparagową to bardzo wyraziste, orientalne danie, które będzie idealne dla wszystkich miłośników curry. Fasolka dodaje daniu delikatności, a migdały – słodyczy.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1041
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1041
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój mięso w kostkę wielkości jednego kęsa.
Cebulę drobno posiekaj, a fasolkę pokrój na kawałki o długości ok. 4 cm. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek przez ok. 5 minut lub do zeszklenia. Dodaj curry i wymieszaj. Smaż przez kolejną minutę.
Na patelnię dodaj kurczaka i smaż go na średnim ogniu przez 5 minut, do lekkiego zrumienienia.
Dodaj bulion, śmietankę, przecier i pieprz. Doprowadź całość do wrzenia, często mieszając. Zmniejsz ogień, a patelnię przykryj. Danie duś przez 15 minut, od czasu do czasu sprawdzając, czy nie przywarło.
Dodaj fasolkę i ponownie przykryj danie. Gotuj przez kolejne 10-15 minut, do momentu aż wszystkie składniki będą dobrze ugotowane.
Dodaj mąkę migdałową i gotuj wszystko, cały czas mieszając do zgęstnienia sosu. Dopraw do smaku solą.
Kurczaka z fasolką szparagową podawaj z dodatkiem ryżu i chleba, posypanego siekaną natką pietruszki.