Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak uwędzony, a następnie obrabiany termicznie metodą sous vide
Melasę granatową kupiłam przez pomyłkę, ale nie przez przypadek. Spróbowałam,...
Odsłon: 316
Najpopularniejszym daniem ze schabu są oczywiście kotlety smażone w panierce....
Odsłon: 2411
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 143
Następny pomysł na zapiekankę warzywną na obiad czy kolację.
Odsłon: 157
Przepis dnia
Melasę granatową kupiłam przez pomyłkę, ale nie przez przypadek. Spróbowałam,...
Odsłon: 316
Najpopularniejszym daniem ze schabu są oczywiście kotlety smażone w panierce....
Odsłon: 2411
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 143
Następny pomysł na zapiekankę warzywną na obiad czy kolację.
Odsłon: 157
Przepis dnia
Składniki
Kurczaka solimy przez noc w solance 50g soli na 1 litr wody. Odstawiamy w chłodne miejsce ok. 10st. Rano wieszamy kurczaka celem ocieknięcia.
Wędzarnię rozgrzewamy do 50-60st. Wieszamy kurczaka, osuszamy i następnie wędzimy w temp. Ok. 50 st. do osiągnięcia złotej lub jasno brązowej barwy. Wyjmujemy kurczaki z wędzarni, wieszamy w chłodnym miejscu.
Następnie po ostygnięciu do wnętrza kurczaka można włożyć gałązki ulubionych przypraw. Ja dałem rozmaryn. Wkładamy do torebki do pakowania próżniowego i zamykamy w próżni. Wkładamy kurczaka w torebce do wody i ustawiamy cyrkulator na 65st. Tak parzymy kurczaka 4h, jeśli jest duży to nawet 6h.
Studzimy w zimnej wodzie i po ostygnięciu zajadamy. Tak przygotowany kurczaka jest aromatyczny, skórka jest jadalna, miękka, za to mięso szczególnie pierś bardzo delikatna, rozpływa się po przyciśnięciu językiem, ale kurczak jest zwięzły i nie rozpada się. Do tego wewnątrz kurczaka zbiera się troszkę smakowitej galaretki.