Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brakuje Ci pomysłu na obiad? Przygotuj soczystą pierś z kurczaka w sosie z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Do tego gotowane ziemniaki lub ulubiona kasza i lekka surówka. Tak przygotowany obiad sprawdzi się na co dzień i od święta. Danie świetnie smakuje również na drugi dzień po odgrzaniu. Sos sprawia, że mięso nie wysycha, przez co utrzymuje swoją delikatność i kruchość.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 33
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 70
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1055
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 33
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 70
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1055
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Składniki
Filety z kurczaka przekrój na pół. Każdy kawałek mięsa oprósz solą i pieprzem oraz słodką papryką.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła. Mięso podsmaż z dwóch stron na złoty kolor. Następnie usmażone filety przełóż na talerz.
Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni z masłem, na której chwilę wcześniej smażył się kurczak.
Pieczarki umyj, pokrój w kostkę i dorzuć do cebuli. Smaż do momentu odparowania wody.
Suszone pomidory pokój na paseczki, dodaj do podsmażonych pieczarek. Następnie przełóż na patelnię filety kurczaka. Składniki zalej szklanką wody. Dodaj śmietankę. Sos duś pod przykryciem przez około 10 minut.
Na koniec kurczaka w sosie z pieczarkami i suszonymi pomidorami oprósz świeżą natką pietruszki. Danie serwuj z ziemniakami lub kaszą i lekką surówką.