Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie śmietanowym jest kruchy, delikatny i aromatyczny. Możesz podać go z purée ziemniaczanym, ryżem czy kaszą albo przygotować tak, by stanowił smakowity sos do makaronu. Wówczas drobniej pokrój mięso, a do sosu użyj połowy bulionu. Dodaj także około 50 g startego parmezanu.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1050
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1050
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Oczyść filet z kurczaka i podziel mięso na mniejsze kawałki. Połącz olej z ziołami prowansalskimi, pieprzem i odrobiną soli. Dodaj jeden drobno posiekany ząbek czosnku. Tak przygotowanym olejem natrzyj kurczaka i odłóż na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie obsmaż krótko po każdej ze stron.
Przygotuj głęboką patelnię lub rondel z grubym dnem. Rozdrobnij liście szpinaku, a resztę czosnku przeciśnij przez praskę. Podsmaż krótko na maśle klarowanym. Zdejmij z patelni i dołóż na nią nieco masła. Zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę.
Umyj pieczarki i pokrój na plasterki. Dodaj do cebuli i oprósz gałką muszkatołową. Smaż, aż z pieczarek odparuje woda. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dołóż na patelnię podsmażonego kurczaka i zalej jej zawartość bulionem. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez kilkanaście minut (do miękkości kurczaka).
Dolej śmietanę i wymieszaj zawartość patelni. Duś jeszcze kilka minut i dołóż podsmażony szpinak z czosnkiem. Jeśli chcesz, dopraw danie dodatkowo solą i pieprzem.