Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna kuchnia polska pełna jest wspaniałych smaków, ale bazuje na stosunkowo niewielkiej liczbie produktów. Wynika to z faktu, że w naszej szerokości geograficznej okres wegetacji roślin jest krótki. Nie dla wszystkich też odpowiedni jest umiarkowany klimat. W dzisiejszych czasach bogactwo dostępnych na rynku składników otwiera przed nami morze kulinarnych możliwości, ale na co dzień zdajemy się o tym zapominać. Sięgamy po najprostsze rozwiązania, np. kotlet z drobiu à la schabowy. Tymczasem kurczak w sosie śmietanowym w stylu włoskim – z ziołami, suszonymi pomidorami i parmezanem – to równie szybkie i proste danie!
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 40
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 430
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 57
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85655
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 162
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 40
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 430
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 57
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85655
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 162
Składniki
Oczyść filet z kurczaka. Przekrój każdą z piersi wzdłuż na pół. Oprósz solą i pieprzem. Odłóż na godzinę, po czym obsmaż krótko po każdej ze stron na 2-3 łyżkach masła klarowanego. Zdejmij z patelni.
Obierz i pokrój drobno cebulę. Zeszklij na maśle, w którym smażył się kurczak. Dodaj trochę masła, jeśli to konieczne. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek.
Z powrotem włóż na patelnię kurczaka. Zalej zawartość patelni bulionem. Dodaj paprykę mieloną i zioła prowansalskie. Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec wlej na patelnię śmietanę i wsyp parmezan. Dodaj też drobno posiekane pomidory (odcedzone z zalewy). Duś jeszcze kilka minut.
Jeśli uznasz, że sos jest zbyt rzadki, dodaj do niego mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości bulionu. Na koniec dopraw sos solą i pieprzem. Podawaj kurczaka w sosie śmietanowym udekorowanego świeżymi listkami bazylii.