Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo aromatyczne i słodkie :)
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 118
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 22
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4502
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5339
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 118
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 22
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4502
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5339
Składniki
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Solimy pieprzymy i dostawiamy do lodówki. Paprykę kroimy w kostkę 2x2 cm. Cebule kroimy w grubszą kostkę. Ananasa w centymetrową kostkę. Składniki sosu łączymy i mieszamy na jednolitą masę. Próbujemy, gdy uznamy że czegoś nam brakuje dodajemy wedle własnego uznania i smaku. Ryż gotujemy ok. 20 minut. Ja używam Basmati. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na kurczaka. Gdy będzie miał złoty kolor przekładamy do miseczki. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy paprykę. Gdy papryka lekko zmięknie dodajemy ananasa i dusimy razem ok. 7 minut. Następnie dodajemy naszego złotego kurczaka i razem trzymamy na małym ogniu przez ok. 5 minut by następnie dodać nasz sos. Dusimy po przykryciem ok. 10 minut. Na talerze wykładamy ryż tak by powstał pierścień, do jego środka nakładamy sos