Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne mięso kurczaka doskonale komponuje się z kremowym, słodko-kwaśnym sosem. Por i natka pietruszki nadają potrawie piękny aromat. Do tak przygotowanego kurczaka polecam makaron tagliatelle.
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7140
Polecam.
Odsłon: 1626
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 79
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 139
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7140
Polecam.
Odsłon: 1626
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 79
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 139
Składniki
Składniki na marynatę wymieszać do rozpuszczenia cukru.
Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w podłużne kawałki długości ok. 5 cm. Mięso wymieszać z marynatą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, o ile dysponujemy takim czasem. W przypadku, gdy chcemy danie przygotować szybko, można pominąć czas marynowania.
Po upływie czasu marynowania na patelni rozgrzać olej i na niewielkim ogniu podsmażyć pora pokrojonego w piórka. Por powinien być miękki, ale nie należy go rumienić.
Do podsmażonego pora dołożyć zamarynowane mięso, lekko zwiększyć ogień i smażyć przez kilka minut cały czas mieszając.
Kiedy mięso będzie już białe, dołożyć na patelnię jabłko starte na tarce o drobnych oczkach i wymieszać.
Na koniec powoli wlać na patelnię śmietanę, delikatnie mieszając sos. Makaron ugotować, podawać z sosem posypanym natką pietruszki.