Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli klasyka francuskiej kuchni
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 25
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 541
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 310
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 25
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 541
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 310
Składniki
w szerokim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło (ostrożnie, żeby się nie przypaliło), układamy kurczaka i smażymy na średnim ogniu przez 10 min z każdej strony, usmażone mięso odkładamy na talerz
w czasie, kiedy smaży się kurczak, obieramy cebulę i kroimy w piórka, czosnek obieramy i kroimy w plasterki, a potem wrzucamy jedno i drugie na tłuszcz po kurczaku i smażymy, aż ładnie się zeszklą
pieczarki czyścimy, kroimy na ćwiartki i dorzucamy do rondla, smażymy jeszcze kilka minut
teraz dolewamy wino oraz bulion i gotujemy, aż większość płynu odparuje - około 15 min, w międzyczasie siekamy koperek
śmietanę mieszamy z trzema łyżkami sosu i całość dolewamy do garnka, mieszamy i solimy oraz pieprzymy do smaku oraz dodajemy posiekany koperek
do sosu wkładamy kurczaka, całość dusimy jeszcze na wolnym ogniu no i gotowe, podajemy z bagietką lub ryżem, smacznego ;-)