Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa jest bardzo aromatyczna - łączy w sobie różnorodne smaki: jest słodka, kwaśna, o nutce orientalnej :) Warta wypróbowania. Łatwa.
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 170
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 225
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 170
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 225
Składniki
Udka obrać ze skóry (i to największa ale i jedyna robota...), obtoczyć w mące i obsmażyć. Cebulę i czosnek pokroić drobno. Zdjąć wszystko za patelni, wsypać cebulę i czosnek, posypać cynamonem, smażyć ok. 4 minut. W międzyczasie gotujemy bulion - ca. 1/2 litra, pomidory w kostkę (lub krojone z puszki), daktyle wzdłuż na 4 części. Cebulę zalać bulionem, dodać daktyle, pomidory i rodzynki. Dusić ok 10 minut, wrzucić kurczaka, dusić jeszcze ok. 20 min - bez przykrywki - niech odparowuje. Przed podaniem skropic danie cytryną, ewent. dosolić i dopieprzyć. <br> Potrawę podawać z ryżem lub z kus-kus, posypaną posiekaną natka i uprażonymi na patelni pokrojonymi migdałami.<br> Smacznego :)