Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak w sezamie"
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 107
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6615
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 176
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1248
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5846
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 107
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6615
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 176
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1248
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5846
Składniki
Piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój na nieduże kawałki. W misce rozkłóć jajko. Dopraw je sporą szczyptą soli i pieprzu. Włóż kawałki kurczaka, starannie wymieszaj.
W osobnej miseczce połącz ziarna sezamu z panierką Panko (ewentualnie z bułką tartą). Włóż obtoczone w jajku mięso, dokładnie panieruj każdy kawałek. Przełóż na pokrytą pergaminem blachę. Piecz, przekładając mięso, około 35 min w temp. 180 st.
W tym czasie oczyść por i marchewkę. Pokrój w słupki. Kolendrę opłucz, osusz. Oderwij listki, posiekaj. Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
W woku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Przesmaż por i marchewkę. Dodaj kiełki, makaron i sos sojowy. Podgrzej. Wymieszaj z połową kolendry i pieprzem do smaku. Sos chili rozmieszaj z miodem. Polej kawałki kurczaka na 10 minut przed końcem pieczenia. Podawaj z makaronem i resztą kolendry.
porcji, czas ok. 50 min; porcja – 420 kcal, cena 4,40 zł.
Jak zrobić Panko
Japońska panierka przypomina bułkę tartą, ale jest grubsza i bardziej chrupiąca. Aby ją przygotować, posiekaj jasne pieczywo, wysusz w piekarniku, a potem pokrusz.Źródło: Świat kobiety