Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak w pigwowej glazurze"
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 839
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 933
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 166
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 839
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 933
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 166
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut
Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć pieprzem i solą. Nogi kurczaka związać mocną bawełnianą nitką. Tuszkę ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 75 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić na niezbyt duże cząstki, opłukać. Gotować około 15 minut w lekko posolonej wodzie.
Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki. Włożyć je do posolonej wody i gotować 10 minut (lub wrzucić na wrzątek i gotować 3-4 minuty). Rozmaryn posiekać. Konfiturę z pigwy podgrzać. Po około 50 minutach pieczenia kurczaka podlać około 1/4 litra wody i posmarować go konfiturą.
Ziemniaki i brokuły odcedzić. Ułożyć w brytfance z mięsem. Posypać posiekanym rozmarynem. Tuż przed końcem pieczenia dodać skórkę z cytryny pokrojoną w cienkie paseczki.Źródło: Życie na gorąco