Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak w kapuście i pomidorach"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5447
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 295
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28010
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 104
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5447
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 295
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28010
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 104
Składniki
Ewentualnie:
l
Podudzia kurczaka umyj, osusz. W wąskim naczyniu rozetrzyj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku z solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i olejem. Następnie natrzyj tym mięso, przełóż do miski, przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut lub na godzinę.
Cebulę obierz z łupin i posiekaj drobno. Z kapusty usuń wierzchnie liście, następnie poszatkuj ją. W pomidorach natnij skórkę na krzyż, polej je wrzątkiem, a gdy ostygną – zdejmij z nich skórkę i pokrój w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Po chwili dodaj kapustę, lekko osól i smaż aż kapusta puści sok. Następnie do kapusty na patelni dodaj pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy, przemieszaj i przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia.
Na pozostałym rozgrzanym oleju przesmaż na złoty kolor porcje mięsa. Układaj je na kapuście w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do wcześniej rozgrzanego do 200°C piekarnika. Piecz 45 min. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj z ryżem lub kaszą.
105 minut Porcja: 390 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie