Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak w cytrynowej oprawie"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 147
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 190
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 147
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 190
Składniki
Cytryny sparzyć, wytrzeć, jedną ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, drugą pokroić w plasterki. Jedną gałązkę rozmarynu odłożyć, a od reszty poodrywać igiełki i grubo je posiekać.
Tuszkę kurczaka oczyścić, natrzeć solą i pieprzem – w środku i na zewnątrz. Do środka tuszki włożyć gałązkę rozmarynu i całą cytrynę. Nogi związać mocną nicią.
Tuszkę ułożyć w brytfance. Posmarować olejem, obłożyć plasterkami cytryny i posypać posiekanymi igiełkami rozmarynu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Piec 75 minut. Pod koniec pieczenia brytfankę można przykryć kawałkiem folii aluminiowej – tak zapobiegniemy przypaleniu się plasterków cytryny.
Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w posolonej wodzie. Odcedzić. Pory oczyścić, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić na nim pory. Oprószyć je mąką i krótko zasmażyć. Dolać mleko oraz 350 ml wody. Mieszając, zagotować.
Dodać bulion w proszku oraz sól i pieprz do smaku. Zmniejszyć płomień i gotować sos jeszcze około 5 minut. Ziemniaki pokroić w plasterki. Włożyć do sosu. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać jako dodatek do upieczonego kurczaka.Źródło: Życie na gorąco