Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis z kuchni Greckiej
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 62
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1190
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 282
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 62
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1190
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 282
Składniki
Kurczaka podzielić na małe części.Zarumienić na dobrze rozgrzanej oliwie.Przełożyć do szybkowaru (bez tłuszczu). Cebulkę obrać i od strony korzenia naciąć na krzyż.Wrzucić na tłuszcz pozostały po smażeniu kurczaka i podsmażyć.Przełożyć do szybkowaru razem z tłuszczem. Pomidory dobrze sparzyć i obrać ze skórki.Pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło lub użyć klarowanego (uważać żeby się nie spaliło) wrzucić pomidory i smażyć aż nie zaczną gęstnieć.Przełożyć do reszty (kurczak-cebulka). Dodać przecier,2-3 liście laurowe,ząbek czosnku,2 goździki,1 łyżkę przyprawy(vegeta),parę ziaren kolorowego pieprzu i ziela angielskiego. Zalać ćwierć litra wody.Zamknąć szybkowar i od momentu zagotowania gotować 30 minut na wolnym ogniu. Podawać z ryżem na sypko lub ziemniakami. Życzę smacznego PS.kurczaka można zamienić na każde inne mięso np. królika