Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Satay to nazwa tradycyjnego, indonezyjskiego dania, które składa się z kawałków mięsa nadzianych na patyczki bambusowe. Są one pieczone nad ogniskiem lub grillowane. Trochę przypominają nasze szaszłyki, ale bez dodatku warzyw. Te są podawane osobno jako dodatek. Kurczak satay z sosem orzeszkowym wyróżnia się bardzo intensywnym, lekko pikantnym smakiem. Dodatek sosu orzeszkowego przełamuje aromat nutą słoności i słodkości.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1719
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 601
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 241
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 111
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1719
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 601
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 241
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 111
Składniki
Polędwiczki z kurczaka szybko umyj i dokładnie osusz.
W osobnej miseczce przygotuj marynatę. Połącz ze sobą mleko kokosowe z przyprawami. Kurczaka zamarynuj i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Będzie jeszcze lepszy, jeśli zostawisz go np. na całą noc.
Przygotuj sos orzeszkowy. Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp kurkumę, chili, curry i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż wszystko razem przez ok. minutę.
Wlej na patelnię mleko kokosowe, miód i sok z limonki, a na koniec dodaj masło orzechowe. Wszystko wymieszaj, by sos miał jednolitą i gładką konsystencję. Dopraw solą.
Polędwiczki z kurczaka nadziej na patyczki do szaszłyków i grilluj z każdej strony przez ok. 2-3 minuty. Jeśli nie masz grilla możesz użyć patelni grillowej.
Mięso przełóż na talerz i podawaj wraz z sosem orzeszkowym. Całość udekoruj listkami świeżej kolendry.
Kurczak satay z sosem orzeszkowym będzie świetnie pasować z zielonym ogórkiem i plasterkami limonki.