Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak pieczony w całości na płasko
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5325
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 96
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5325
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 96
Składniki
Kurczaka ułożyć na desce grzbietem do góry. Za pomocą ostrego noża lub nożyc do drobiu wyciąć kręgosłup. Następnie usunąć chrząstkę spomiędzy piersi, uważając żeby nie przeciąć skóry. Tak przygotowanego kurczaka natrzeć solą i pieprzem.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masła, wymieszać. Skórę nad piersiami poluzować i w powstałą kieszeń nałożyć połowę czosnkowego masła, resztą natrzeć kurczaka od wewnątrz.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Cebulę i marchewkę obrać, pokroić na kawałki, ułożyć na dnie brytfanny. Cytrynę pokroić w plastry. Kurczaka ułożyć na warstwie warzyw, obłożyć gałązkami rozmarynu i plastrami cytryny.
Piec przez około 1,5 godziny, polewając mięso co jakiś czas tworzącym się sosem.