Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak pieczony na butelce"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5174
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 36
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5174
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 36
Składniki
ok. 95 minut
Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć od środka i na zewnątrz solą, pieprzem, curry, suszonym majerankiem i estragonem. Pozostawić w chłodnym miejscu przez całą noc. Następnego dnia kurczaka nałożyć na butelkę (np. po piwie) wypełnioną wodą.
Upiec kurczaka (około 90 minut w temperaturze 180°C). Butelkę z kurczakiem najlepiej ustawić pionowo na żaroodpornym półmisku. Podczas pieczenia kilkakrotnie polewać mięso wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w cieple.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Smażyć na maśle, aż zmiękną. Zalać cydrem, doprawić cynamonem, solą i pieprzem, gotować, aż sos zgęstnieje. Zalać śmietaną, znów zredukować. Kurczaka udekorować ziołami, sos podać osobno.Źródło: Twoje Imperium