Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak na warzywach to zdrowe, bardzo smaczne i aromatyczne danie. Składa się z mnóstwa warzyw, chudego mięsa, „dobrego” tłuszczu i niewielkiej ilości soli. Nie wymaga smażenia. Danie to pokochają wielbiciele wyrazistych smaków. Jeśli lubisz naprawdę pikantne potrawy, użyj pasty z zielonego curry. Jeśli nie przepadasz za zbyt ostrymi daniami – wybierz żółtą pastę.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1745
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 249
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1745
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 249
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 117
Składniki
Obierz marchewkę i ziemniaki. Pokrój marchewkę na plasterki, a ziemniaki – na półplasterki. Podgotuj je przez kilka minut na parze. Obierz cebulę i pokrój w półplasterki. Opłucz pieczarki, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry.
Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Kłącze imbiru zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz oliwę z sosem sojowym i pastą curry. Dodaj do nich czosnek i imbir. Wymieszaj na jednolitą marynatę. Opłucz pałki kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj je marynatą, owiń folią spożywczą i odłóż na pół godziny.
Włóż do miski marchewki, ziemniaki, pieczarki i cebulę. Dodaj do nich resztę marynaty i wymieszaj.
Rozłóż warzywa na dnie naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż pałki kurczaka. Przykryj naczynie folią aluminiową. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 40 minut. Zdejmij folię z naczynia i piecz jeszcze przez 10 minut.
Przygotuj sos ze śmietany, koncentratu pomidorowego i bazylii. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Podaj sos jako dodatek do gorącego kurczaka na warzywach.