Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak na miętowo z orzechami"
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 20
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 717
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okol...
Odsłon: 3736
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 429
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 2285
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 20
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 717
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okol...
Odsłon: 3736
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 429
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 2285
Składniki
Udka nacieramy solą, pieprzem i suszoną miętą. Skrapiamy sokiem z cytryny i na kilka godzin odstawiamy w chłodne miejsce.
Cebule kroimy w małą kostkę. Część orzechów drobno siekamy, kilka ładnych połówek orzechów odkładamy do dekoracji. Cebulę przesmażamy na łyżce rozgrzanego masła. Na pozostałym maśle ze wszystkich stron obsmażamy udka.
Mięso i cebulę przekładamy do rondla, skrapiamy odrobiną wody, przykrywamy. Dusimy powoli na małym ogniu. Pod koniec dodajemy posiekane i całe orzechy, świeże listki mięty, zalewamy białym wytrawnym winem.
Dusimy na małym ogniu jeszcze kilka minut. Podajemy z frytkami lub z ryżem i warzywnymi sałatkami.
Czas przygotowania 55 minut. Cena jednej porcji około 5,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 490 kcal, Białko 18,2 g, Tłuszcz: 35 g, Węglowodany: 35 gŹródło: Rewia